Quantcast
Viewing latest article 1
Browse Latest Browse All 15

Măsoară-ți acuitatea vizuală acasă, cu smartphone-ul!

Image may be NSFW.
Clik here to view.

La ora actuală în cabinetele de optometrie există două metode standard de măsurare a acuității vizuale pentru a stabili parametrii ochelarilor de vedere care trebuie recomandați pacientului:

  • una din metode presupune ca pacientul să privească la panoul cu litere de diverse dimensiuni printr-un dispozitiv numit foropter, prevăzut cu zeci de lentile care pot fi montate în fața fiecăruia din cei doi ochi în diverse combinații, urmărindu-se determinarea unei combinații care permite pacientului să vadă cât mai clar literele de pe panou;
  • cealaltă metodă presupune utilizarea unui sistem mai costisitor numit aberometru care proiectează o lasă LASER în interiorul ochiului și face uz de un set de lentile minuscule pentru a măsura caracteristicile ochiului.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Recent, o echipă de cercetători de la celebrul Massachusetts Institute of Technology a pus la punct o a treia metodă, mult mai rapidă, mai simplă și mai puțin costisitoare.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Varianta cea mai simplă a testului se poate realiza privind printr-un dispozitiv din plastic care trebuie ținut în contact cu ecranul unui smartphone ce rulează o aplicație specializată. Pacientul vede două linii paralele (una verde și una roșie) și apasă tastele direcționale ale telefonului până când vede cele două linii suprapunându-se. Pentru fiecare ochi procedura este repetată de opt ori, cu cele două linii la diverse înclinații. Întreaga secvență de operații durează sub două minute, după care aplicația de pe smartphone afișează diagnosticul și specificațiile ochelarilor de vedere recomandați.

Sistemul este accesibil ca preț și foarte fiabil. Nu sunt implicate niciun fel de piese în mișcare, totul bazându-se pe software-ul specializat instalat pe smartphone.

Dispozitivul din plastic care se atașează pe ecranul smartphone-ului este prevăzut cu un set de lentile minuscule și o rețea de găurele cât un vârf de ac care, în combinație cu software-ul, forțează ochiul să se focalizeze la diverse distanțe, astfel încât capacitatea de focalizare a acestuia poate fi măsurată. Așa că, în loc ca pacientul să estimeze care din imaginile văzute prin foropter i se pare mai clară, așa cum se procedează la un examen tradițional, folosind sistemul NETRA el va manevra tastele direcționale ale telefonului până când liniile paralele se vor suprapune, lucru care echivalează cu focalizarea vederii.

Dacă până acum milioane de pacienți aflați în țări unde accesul la aparatura medicală performantă este problematic nu aveau posibilitatea să-și facă un examen la un cabinet de optometrie, cu noua metodă ei vor putea singuri să-și determine acuitatea vizuală și să obțină o prescriere pentru ochelari.

Dacă ești interesat de detalii suplimentare, citește articolul de pe pagina lui Vitor Pamplona, unul din cei patru cercetători ai echipei de la MIT care a pus la punct sistemul NETRA.

Image may be NSFW.
Clik here to view.


Viewing latest article 1
Browse Latest Browse All 15

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48