Image may be NSFW.
Clik here to view.
ARM este compania căreia trebuie să-i fim cu toții recunoscători pentru rapiditatea cu care se mișcă smartphoneurile noastre. Arhitectura lor este folosită ca fundație pentru procesoarele din seria Snapdragon de la Qualcomm, Hummingbird de la Samsung sau cele din iPhone 4. Curând, va trebui să-i mulțumim lui ARM pentru că fabrică procesoare de 5 ori mai puternice decât ce avem în prezent.
Ia să vedem ce ne va oferi chipsetul Cortex A15 când va fi lansat: viteză de top a tactului de până la 2,5GHz (actualele smartphoneuri ajung pe la 1-1,2GHz), configurație dual sau quad core și o performanță de 5 ori mai bună, totul fără sacrificarea consumului de energie. Arhitectura Cortex-A15 va putea fi produsă pe 32nm, 28 și chiar 20nm.
Cortex-A15 va avea suport hardware pentru virtualizarea sistemului de operare, va putea adresa mai multă memorie fiind în același timp compatibil cu toate procesoarele anterioare bazate pe arhitectura Cortex-A, ceea ce înseamnă că nu vor exista probleme cu standardele folosite de Android, Adobe Flash Player, Java Platform Standard Edition, JavaFX, Linux, Microsoft Windows Embedded Compact 7, Symbial și Ubuntu, sau oricare alt protocol aparținând celor peste 700 de membri cât numără comunitatea ARM Connected.
Minunăția asta de procesor nu va fi disponibilă până înspre sfârșitul lui 2012 – începutul lui 2013 (asta dacă trecem cu bine de sfârșitul lumii) dar sincronizarea va fi perfectă pentru următoarea generație de protocoale (LTE și WiMax) care ne promit creșterea lățimii de bandă a conexiunii mobile de internet (odată cu mărirea volumului de date transferate vom avea nevoie și de procesoare mai puternice). Prin aceeași perioadă se estimează și că tehnologiile care stau la baza realității augmentate vor fi perfecționate iar noi vom putea în sfârșit să ne dezlipim ochii de ecranul calculatorului și să ne bucurăm (asistați de calculator) de priveliștea în jurul nostru.
ARM speră ca procesoarele construite pe arhitectura Cortex A15 să se simtă binevenite și în calculatoarele personale sau chiar în servere, lucru care ar putea fi un semnal de alarmă pentru Intel.
Până una-alta, eu sper ca ARM să nu facă precum cei de la Qualcomm care au anunțat din greșeală că procesorul Snapdragon dual core la 1,5GHz va fi lansat în primul trimestru din 2011, revenind ulterior și corectând eroarea (procesorul care va apare până în aprilie 2011 fiind Snapdragon la 1,2GHz, cel de 1,5GHz va fi disponibil abia spre sfârșitul anului viitor).
Se anunță vremuri interesante pentru piața procesoarelor mobile, Samsung anunțând promițătorul Orion, NVidia fiind pe ultima sută de metri cu Tegra 2 în timp ce Marvell ne face să salivăm la citirea specificațiilor tri-core-ului Armada 628.
Toate bune și frumoase din punct de vedere al vitezei de procesare, acum mai avem nevoie de un salt similar în performanță în domeniul acumulatorilor pentru că smartphoneul cu cel mai puternic procesor este doar o bucată inertă de plastic dacă are bateria moartă.